2012. november 29., csütörtök

Miért lett Nemo a Nautilusból?

A Linux Mint reakciója a "vitatott" Nautilus 3.6 változásokról.

A Nemo gyakorlatilag a Cannonical által támogatott Nautilus fájlmenedzser egyik oldalhajtása. A Jules Verne (Verne Gyula. Kinek, hogy...) 20000 mérföld a tenger alatt  és A rejtelmes Sziget novelláiból átvett név mögött egy határozott koncepció kezd kialakulni, melyről Clement Lefebvre a Mint projekt vezetője árult el pár részletet.

Clement határozott véleményt formált az új Nautilus-ról:

A Nautilus 3.6 egy katasztrófa. Eltávolítottak olyan kiegészítéseket, amelyek alapvetően fontosak.


...A Nautilus 3.6 véleményünk szerint egy egyszerűbb termék, mint elődje, a Nautilus 3.4.

A Mint csapata nem egyedüliként kezeli fenntartásokkal a változásokat., hisz a Canonical úgy döntött, az Ubuntu 12,10 verzióban egy régebbi Nautilust használ, mivel elsősorban a hosszútávú stratégián alapuló fájlböngésző megoldásokat helyezi előtérbe a későbbi fejlesztéseiben.

Clement azért elismeri:

Üdvözöljük azt a hírt, hogy a Canonical úgy döntött, a Nautilus korábbi 3.4-es változatát használja, bár ez... csak átmenetileg oldja (oldotta) meg a problémát az Ubuntu és a Linux Mint között.

...Egy foltozott/lefagyó Nautilus esetén csak ideiglenesen lehet jó döntés ez, a hosszútávú tervek között (az Ubuntunak) mindenképp egy saját fájlkezelő létrehozása kell legyen a cél, hogy később ne kelljen akár véglegesen szakítani a Unity-val vagy a Gnome Shell-lel.

Tervek


A hosszútávú cél meggyőzni a Mint fejlesztőket a Nautilus teljes leváltásáról. Az új fejlesztésekkel pedig el kell érnünk, hogy ne egy másik fájlkezelőt kelljen áthangolni a saját rendszerünkre.

A lehetőségünk adott, hogy elérjük a céljainkat és tovább fejlesszük a felhasználói élményt. A Cinnamont pedig minden alkalmazási területen ki kell terjesztenünk úgy, hogy középpontba kerüljön az asztali, fájl és desktop management környezetben.

A Nemo funkciói között már megtalálható:

  • Teljes navigációs gombsor

  • Az összes Nautilus 3.4 fejlesztés eltávolításra került

  • Megnyitás root-ként/terminálban választási lehetőség

  • Részletes fájl elérési információk


Jövőbeni fejlesztési tervek közé tartoznak:



  • Használható állapotsor (status bar)

  • Konfigurálható eszköztár gombok

  • Részletes kereső


A Linux Mint szereti a felhasználókat



Túl érzelmes? Valóban. De a Linux Mint mindig odafigyelt a felhasználóira.

A Cinnamon a GNOME-Shell-en keresztül olyan élményt nyújt a userek számára, ami a Nemo file managerrel együtt csak tovább fokozza az esélyünket, hogy egy másik disztribúció, asztal vagy design felületet válasszanak a felhasználók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése