2011. július 6., szerda

Frissítő csomagok bevezetése az LMDE kiadásban

A Linux Mint hivatalos blogjában megjelent egy bejegyzés, amiben Clement Lefebvre - a Linux Mint egyik fő fejlesztője -  az LMDE kiadásban hamarosan megjelenő frissítési módszerről ír, Introducing Update Packs in Linux Mint Debian címmel.


Bevezető


Az LMDE egyik legnagyobb erőssége, hogy ún. rolling release (folyamatosan frissülő) disztribúció. A felhasználókhoz tehát állandóan áramlanak a tárolókból a frissítések, aminek köszönhetően a rendszer verziófrissítés vagy újratelepítés nélkül is mindig naprakész marad. Amikor fontos – a rendszer nagy vagy érzékeny részeit érintő – frissítésekről van szó, az ilyen rendszereken jól jöhet valamennyi tapasztalat. A frissítés során szembesülhetsz olyan kérdésekkel, amelyeket nem értesz, szükség lehet némi utólagos konfigurálásra. Ha valamit elrontasz, és nincs elegendő tudásod a kijavításhoz, könnyen egy részben vagy teljesen használhatatlan rendszerrel találhatod szemben magad.


A Linux Mint Debian ugyanakkor mozgalmas, gyors, elegáns és rolling jellegének köszönhetően nagyszerű operációs rendszer azoknak, akik eléggé ismerik az APT-ot, hogy kezelni tudják az alkalmankénti hibákat és regressziókat. Az LMDE kissé csiszolatlanabb, mint a hagyományos Mint és a felhasználónak tudnia kell, hogy mit csinál.


Ahogy Clem írja, nem csoda, hogy használói annyira szeretik az LMDE-t, de az sem, hogy a Mint felhasználók legnagyobb része mégis az Ubuntu alapú verzióknál marad.


A Debian alapú Mint tehát nagyszerű, de nem való mindenkinek. A fejlesztőcsapat jelenleg pontosan azon dolgozik, hogy egyszerűbbé és könnyebben használhatóvá tegyék.




A pillanatnyi helyzet


A Debian Testingen majdnem minden nap elérhetők új frissítések. Attól függően, hogy a felhasználók mikor frissítik a rendszerüket, a csomagok különböző verzióival és különböző problémákkal találkoznak, ami megnehezíti a segítségkérést és a megoldás megtalálását.


Nagyon kevesen válogatják meg a telepítendő frissítéseket, és az LMDE-n a rolling jelleg miatt amúgy is a teljes frissítés ajánlott. Ebből következően a frissítés után a felhasználók ritkán tudják megállapítani, hogy pontosan melyik csomag frissítése okozta az adott problémát. De még ha tudnák is, ugyanaz a csomagverzió nem feltétlenül okozza másoknál is ugyanazt a problémát, pl. attól függően, hogy melyik verzióról frissítettünk.


Mivel minden változásban van és az emberek nem ugyanakkor, ugyanolyan gyakorisággal frissítenek, nehéz azonos problémákkal küzdő embereket, és így megoldásokat is találni.


Jelenleg az LMDE felhasználók a fórumra hagyatkoznak és az LMDE Breakages című óriási giga-topikot használva próbálnak rendet tartani a kaotikus körülmények között.


Ez messze nem ideális ugyan, de jobb a semminél. Azoknak a különösen elhivatott felhasználóknak köszönhetően pedig, akik mindent megtesznek a problémák dokumentálása és megoldása érdekében, az LMDE felhasználóknak van hova fordulniuk.




Fejlesztések


A felvázolt helyzet megoldását célozzák a következő változtatások:





  • Létrejött egy teljesen új tároló, amely havonta leképezi a Debian Testing állapotát, és ehhez a „pillanatfelvételhez” egy „frissítőcsomag”-számot rendel.




  • Megjelent a Linux Mint frissítéskezelőjének egy, speciálisan az LMDE igényeinek megfelelően átalakított változata.




  • Visszajelzések gyűjtése és a hatékony információáramlás elősegítése céljából célkitűzésként szerepel jobb kommunikációs csatornák kiépítése a fejlesztőcsapat és a legaktívabb LMDE felhasználók között.





A Linux Mint Debian „Latest” tároló


Ha a szoftverforrásokat a Debian Testingről a Linux Mint Debian Latest tárolóra változtatod, onnantól kezdve tulajdonképpen egy „befagyasztott”, havonta egyszer frissített Debian Testingre mutat. Amikorra a következő frissítőcsomag eljut Hozzád, a Linux Mint csapatnak már lehetősége volt az esetleges módosítások elvégzésére, és arra, hogy dokumentálják a biztonságos és könnyű frissítéshez szükséges információkat.


A Debian Testingben például küszöbön áll a Gnome 3. Ha a Linux Mint Debian Latest tárolót használod, biztos lehetsz benne, hogy a Linux Mint csapat már tesztelte a csomagokat és összegyűjtötte a frissítésről szóló fontos információkat.


Előfordul, hogy a Debian Testingben megjelenik egy probléma, amit pár nap múlva már meg is oldanak. Ilyenkor a Linux Mint Debian Latest tárolót egyszerűen nem frissítik. Megvárják, amíg ismét stabillá válik a Debian Testing, és csak azután kerülnek át a frissítések.


Ez egy középutas megoldás a teljesen statikus és a valódi rolling release modell között. A Mint csapat havonta megnyitja az utat a frissítések előtt, és tudtunkra adja, hogy mire számíthatunk.




A Linux Mint Debian „Incoming” tároló


A fejlesztőcsapatnak szüksége lesz némi segítségre is, és most minden eddiginél jobban számítanak a közösségre, valamint a felhasználók segítőkészségére. Hogy megkönnyítsék a folyamatot, létrehoztak egy másik tárolót is, az Incomingot, amely a Debian Testingből származik (ahhoz képest downstream) és a Latest forrása (upstream). Más szóval, először az Incoming frissül. A Mint csapat teszteli a dolgokat és információt gyűjt az Incoming felhasználóitól. Amikor aztán elégedettek a helyzettel, az Incoming csomagállománya átkerül a Latestbe.


Minden alkalommal, amikor a Debian Testingből az új csomagok a Mint tárolókba kerülnek, eggyel magasabb számú frissítőcsomagot kapunk, és ez az összes elérhető frissítést tartalmazza. Először minden frissítőcsomag az Incomingba kerül, várva a tesztelők és a tapasztaltabb felhasználók visszajelzéseit. Ezután jut el a Latestbe, és válik minden felhasználó számára hozzáférhetővé.




Az új LMDE Frissítéskezelő


(Saját megj.: Egyelőre mind a Frissítéskezelő, mind a benne található információk angolul vannak. Hogy ebben lesz-e változás, és mikor, még nem tudjuk. Az oldal jobb oldalán található LMDE Update Pack Info menüpont alatt az általunk készített és aktualizált fordítást találhatjátok.)


A Frissítéskezelőben az első észrevehető újdonság az „Update Pack info” nevű gomb, amelyre kattintva bővebb információt kaphatunk az elérhető frissítésekről.




[caption id="attachment_1889" align="aligncenter" width="300" caption="LMDE Update Manager"]LMDE Update Manager[/caption]

 

Másik fontos változás a frissítések szintek szerinti csoportosításának elhagyása. Egy állandó alapon, mint amilyen pl. az Ubuntu, ennek sok haszna van, de LMDE-n a rolling jelleg miatt jobban tesszük, ha teljes frissítést telepítünk.


Mindemellett megmaradnak a klasszikus Frissítéskezelő kínálta lehetőségek is, mint például bizonyos csomagok frissítéseinek blokkolása vagy figyelmen kívül hagyása.


Amikor az „Update Pack info” gombra kattintunk, egy új ablakot kapunk:




[caption id="attachment_1890" align="aligncenter" width="300" caption="Update Pack Info"]Update Pack Info[/caption]

 

A tetején a beállításaink láthatóak: ha hiányzik valamelyik tárolónk, vagy túl sok van, itt egy figyelmeztetést, hibaüzenetet kapunk. LMDE felhasználóként továbbra is két külön tárolót használunk:





  • a Linux Mint tárolót (deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import) (Megj.: a Mint-specifikus csomagok forrása)




  • a Debian Testing tárolót (Megj.: az alaprendszer csomagjai). Itt az alábbiak közül kell egyet választanunk:





    • Ha biztosra akarunk menni: Latest (deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free)




    • Ha vállalva a kísérleti nyúl szerepét, szeretnénk másokat és a fejlesztő csapatot segíteni: Incoming (deb http://debian.linuxmint.com/incoming testing main contrib non-free)




    • Ha inkább kimaradnánk az új rendszerből, és megtartanánk a sima Debian Testinget: nincs teendőnk (deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free)






A következő információ ezalatt a legújabb elérhető frissítőcsomag és az általunk használt frissítőcsomag száma.


És most jön a legfontosabb: mindazok az információk, amelyek a biztonságos frissítéshez kellenek (Megj.: figyelmeztetések, gyors fixek ismert problémákra).




Figyelmeztetés: abszolút újdonság!


Mielőtt leírná, hogyan is használjuk az új rendszert, Clem mindenkit figyelmeztet, hogy ez egy teljesen új dolog. Új a koncepció, új a frissítéskezelő és új a szerver is. Mint minden az IT világában, ígéretes és körültekintéssel megalkotott, de még sohasem használták ennyien, nem állta még ki a közösségi tesztelés próbáját.


Éppen ezért, hacsak nem érdekel kimondottan a dolog, és érzel kedvet a fejlesztőcsapat és az LMDE projekt segítéséhez, azt javasolják, hogy várj a nyáron megjelenő új LMDE ISO megjelenéséig, amelynek ez a koncepció már eleve szerves része lesz.




Hogyan kezdjünk neki


Felhasználóként


Várj pár napot, amíg elegendő visszajelzés érkezik az új megoldással kapcsolatosan. Akkor a fejlesztőcsapat kijavítja az esetleges hibákat és amikor minden kész, a Frissítéskezelő biztonságosan vált majd az új verzióra.



Tesztelőként




  • Telepítsd a „mintupdate-debian” csomagot, ami helyettesíteni fogja a „mintupdate”, „mint-meta-common” és „mint-meta-debian” csomagokat.




  • Az /etc/apt/sources.list fájlban cseréld a „deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free” bejegyzést „deb http://debian.linuxmint.com/incoming testing main contrib non-free”-re.




  • Használd az új Frissítéskezelőt, jelents bug-okat és adj visszajelzést a blogon.




  • Ha bármilyen csomagnál problémát vagy regressziót tapasztalsz, értesítsd a fejlesztőcsapatot az alábbi dedikált fórumon.





Kérdések és megjegyzések


Clem végül megkér mindenkit, hogy mondja el a véleményét és tapasztalatait az új szerverrel, az új frissítéskezelővel és a frissítőcsomagokkal kapcsolatosan. A Frissítéskezelő a régiből lett továbbfejlesztve, szóval elég stabilan kell működnie. A szerver Denverben (USA) van, 1Gbps sávszélességgel rendelkezik, ennek is hatékonynak kell lennie. A frissítőcsomagok módszere remélhetőleg tisztábbá és könnyebben dokumentálhatóvá teszi majd a folyamatot. A jövőben szeretnék fejleszteni a tesztelők és a Mint csapat közti kommunikációt, és a tárolóhoz a világ többi részén is lesznek majd tükörszerverek. Az első megjegyzésben Clem köszönetet mond minden anyagi támogatásért, amely lehetőséget és magabiztosságot adott ennek a rendszernek a kialakítására és bevezetésére. Ezt követően még fejlesztenek az LMDE telepítőn, és jöhet az új ISO!


9 megjegyzés:

  1. Tothgab, ez gyors volt :D

    Az ötlet zseniális, én tegnap már váltottam is az incoming repo-ra, és túl vagyok az első frissítésen az új repóval és új frissítéskezelővel. Eddig minden nagyon jónak tűnik.
    És Clem azt írta a júniusi statisztikákban, hogy még júliusban lesz új ISO :D:D:D

    VálaszTörlés
  2. Gyorsnak nem mondanám, egy nappal később írtam ki és még időt kell találnom, hogy magyarítsam a hírt. :) Alig pár napja írtam Clem-nek ezzel kapcsolatban pár kérdést, hogy lesz-e frissített telepítő készlet LMDE-ből és ha igen mikor? :) A júniusi statisztikát nem olvastam.
    Az ötletet én is jónak tartom, főleg, hogy váltottam LMDE-re. Elsőre akadtak gondjaim a videó-kártya driver telepítéssel, de majd lassacskán megoldom. :)
    Amúgy éles rendszernek használod, vagy csak teszt rendszer?

    VálaszTörlés
  3. És abban valaki tud segíteni, hogyha már frissítettem a fent említett "nvidia-glx; mesa; xserver-xorg-core" csomagokat? Sajnos meg is lett az eredménye. Csak cli van.
    Hogy tudom apt-get-tel vissza rakni az előző verziót?
    Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Rágjátok a számba légyszives, hogy hogyan kell az új repókat beleszerkeszteni, mert vénember létemre ezt még meg kell tanuljam. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  5. József, az előző verziót visszarakni körülményesebb, de unstable-ben már megoldódott a probléma, szóval ideiglenesen át kell írni a szoftverforrásokat, parancssorból így:
    $ sudo nano /etc/apt/sources.list
    --> megjelenik egy parancssoros, de könnyen kezelhető szövegszerkesztő. Add hozzá a következő sort:
    deb http://ftp.debian.org/debian unstable main contrib non-free
    majd mentsd Ctrl+O-val és lépj ki Ctrl+X-szel.
    Ezután - ha nvidia kártyád van - elvileg elegendő egy
    $ sudo apt-get update
    $ sudo apt-get install nvidia-glx
    Végül ismét távolítsd el a plusz sort a fájlból, és sudo apt-get update, illetve újraindítás.
    Ha nem sikerülne, inkább a fórumon folytassuk, de remélhetőleg (mások tapasztalata szerint) fog :)

    VálaszTörlés
  6. Attila, ezt pontosan úgy kell csinálni, ahogy le van írva ;)
    "Az /etc/apt/sources.list fájlban cseréld a „deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free” bejegyzést „deb http://debian.linuxmint.com/incoming testing main contrib non-free”-re".
    A fájlt a Józsefnek írt módon, vagy grafikusan a gksudo gedit /etc/apt/sources.list parancs kiadása után tudod szerkeszteni. Egyszerűen cseréld le a megfelelő sort "deb http://debian.linuxmint.com/incoming testing main contrib non-free"-re vagy incoming helyett latest-re, ha azt választod. E három (kettő új + régi) közül csak egy szerepeljen benne, különben be is szól majd az új Frissítéskezelő.
    És előtte persze ne felejtsd el a mintupdate-debian csomag telepítését, majd a csomaglista frissítését se :)

    VálaszTörlés
  7. Zseniális amit ezek a fiúk művelnek:D Én most fogok átállni, kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszönöm!
    Működik!
    Amint felraktam egyből elindult a grafikus felület.

    VálaszTörlés
  9. Kész van! Az N-Vidiás pofáraesést megjegyezve Latestre hibátlanul frissül.

    VálaszTörlés