2011. július 9., szombat

LMDE Update Pack Info magyarul

Ez a bejegyzés az LMDE-s frissítési megjegyzések magyar fordítása, az eredetit lásd az LMDE Frissítéskezelőben az "Update Pack Info" gombra kattinva, vagy itt: incoming latest


Megpróbáljuk folyamatosan követni a változásokat, és aktualizálni. Ez puszta fordítás, melynek célja, hogy a magyar felhasználókhoz is eljusson mindaz az információ, amit a Mint csapat a Frissítéskezelőn keresztül közvetíteni szeretne. Konkrét problémákkal, további kérdésekkel kapcsolatosan kérlek használjátok a fórumot.




UP7 - 7. Frissítőcsomag


2013.09.23.

Figyelmeztetés: A Cinnamon frissítése tönkreteszi a képernyővédőt!


Az UP7-re való frissítés előtt deaktiváljuk a képernyővédőt.


A Cinnamon kiadásban a cinnamon-screensaver csomag helyettesíti és eltávolítja a gnome-screensaver-t. Ha a képernyővédő a frissítés közben bekapcsol, beragadhat és lehetetlenné válik a visszatérés. Ha ez történne, váltsunk konzolra és állítsuk le a gnome-screensaver-t.


Gnome Shell


Az UP7 a gjs csomag a Cinnamon által igényelt 1.32 verzióját tartalmazza. A Gnome Shell ugyanakkor gjs 1.36-ot használ, így nem telepíthető a gjs frissítése nélkül.


A Gnome Shell tehát a következő parancs segítségével telepíthető (és ez egyben a Cinnamon eltávolításával is jár):


apt install -t testing gnome-shell libgjs0c gjs


MintUpdate - Frissítéskezelő


A MintUpdate-ben frissítés közben a következő üzenetet jelenik meg: "WARNING: The following packages cannot be authenticated!"


Ez egy, a Debian testingből eredő, csupán kozmetikai jelentőségű hiba: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=719263



UP6 - 6. Frissítőcsomag


2012.12.19.

Multiarch


Ha az LMDE 64-bites verzióját használjuk, a 32-bites csomagok telepítéséhez és futtatásához be kell kapcsolni a multiarch opciót.


sudo dpkg --add-architecture i386

32 bites csomagokra szükségünk lehet például a Wine, a Picasa, a Google Earth és néhány más alkalmazás esetén.


A frissítés során megválaszolandó kérdések



  • Ha a konfigurációs fájlok módosításáról van szó, mindig a régi megtartását válaszd (ellentétben az új létrehozásával, telepítésével).

  • Ha a GRUB telepítési helyét kell meghatározni, a jelenlegit válaszd. A legtöbb embernél és alapértelmezetten ez a /dev/sda (az első merevlemez MBR-je).



UP5 - 5. Frissítőcsomag


2012.09.17.

A frissítés során megválaszolandó kérdések



  • Ha a konfigurációs fájlok módosításáról van szó, mindig a régi megtartását válaszd (ellentétben az új létrehozásával, telepítésével).

  • Ha a GRUB telepítési helyét kell meghatározni, a jelenlegit válaszd. A legtöbb embernél és alapértelmezetten ez a /dev/sda (az első merevlemez MBR-je).


Új metacsomagok


A frissítés után a használt asztali környezetnek megfelelően telepítsd a hozzá tartozó metacsomagot.


MATE:



sudo apt-get install mint-meta-debian-mate

Cinnamon:



sudo apt-get install mint-meta-debian-cinnamon

Ha a háttér ezután is sima fekete lenne, az Asztalon jobb gombbal kattintva beállítható a háttérkép.

XFCE:



sudo apt-get install mint-meta-debian-xfce

Maya háttérképek


A Linux Mint 14 (Maya) háttérképeket az alábbi paranccsal telepítheted:.



sudo apt-get install mint-backgrounds-maya-extra

Cinnamon téma és háttérkép


Ha a Cinnamon alapértelmezett témáját akarjuk használni, telepítsük a frissítés után a mint-meta-debian-cinnamon csomagot. Ha a háttér fekete lesz, az Asztalon jobb egérgombbal kattintva újra beállíthatjuk a megfelelő hátteret.



UP4 - 4. Frissítőcsomag


2012.03.22.

 Gnome 3


A Gnome felhasználók számára fontos információ, hogy a 4. Frissítőcsomaggal a Gnome 3 LMDE-n is leváltja a Gnome 2-t. Aki nem szeretne Gnome 3-at használni, annak az alábbi lehetőségeik állnak rendelkezésére:

  • MATE: a Gnome 2 kódjából készített, átkeresztelt, a MATE projekt által gondozott asztali környezet, melyet a mate-desktop-environment csomaggal telepíthetünk.

  • Cinnamon, a Mint csapat által kifejlesztett saját asztali környezet. Technológiáját tekintve a Gnome Shellre épít, de a környezet felépítése és működése a hagyományos mintát követi. A cinnamon csomaggal telepíthető.

  • Gnome2-frozen: Akik egyelőre a Gnome 2-nél maradnának, módosíthatják forráslistájukat az újonnan létrehozott gnome2-frozen tárolóknak megfelelően, és ezzel elkerülhetik a 4. Frissítőcsomag telepítését.


Update Pack 3 - 3. Frissítőcsomag


2011.08.30

 Multimedia és Security tárolók


A 3. Frissítőcsomagtól kezdve az APT források ne mutassanak közvetlenül a Multimedia és Security tárolókra, ezek ugyanis mostmár a Linux Mint Frissítőcsomag részét képezik.
Az /etc/apt/sources.list fájlban helyettesítsd a:


security.debian.org-ot debian.linuxmint.com/latest/security-vel,


debian-multimedia.org-ot debian.linuxmint.com/latest/multimedia-val.


Ha a Frissítéskezelő új változatát használod (1.0.4 +), látni fogsz egy hibaüzenetet az Update Pack Info ablakban, ha nem a megfelelő tárolókat használod.



 Gstreamer


A mint-meta-codecs csomag segítségével elvileg el kell, hogy kerüld ezt a problémát. Tájékoztatásul, illetve ha mégis inkompatibilitást észlelnél a gstreamer0.10-plugins-bad és a gstreamer0.10-plugins-really-bad között, egyszerűen távolítsd el a gstreamer0.10-plugins-really-bad csomagot. Ezt ugyanis a debian-multimedia.org gondozza, és pillanatnyilag ütközik a Debian által fenntartott Gstreamer csomagokkal.



 nVidia és ATI driverek


A 3. Frissítőcsomag már az új 3.0-ás kernellel érkezik. Ha problémákat tapasztalsz az új kernellel, jó ötlet lehet a videó driverek eltávolítása és újratelepítése. Az nvidia-glx driver esetén pl.:



sudo apt-get remove nvidia-kernel-dkms nvidia-glx

indítsd újra a gépet, majd



sudo apt-get install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx

végül ismét indítsd újra a számítógépet.



CUPS nyomtatók


Ha a CUPS frissítése után a nyomtató (akár a PDF-nyomtató) nem működne, nyisd meg a Menü --> Adminisztráció --> Nyomtatás menüpontot, távolítsd el, majd ismét add hozzá a nyomtatót.



 Gnome 3


A Linux Mint téma most már kompatibilis a GTK3-mal, így a 2. Frissítőcsomag problémái megoldódtak.



Update Pack 2 - 2. Frissítőcsomag


2011.07.21

MESA és nVidia/ATI driverek


Mostmár kompatibilisek a zárt driverek a MESA-val, így az 1. Frissítőcsomagban meglévő probléma megoldódott.



Gnome 3


A Debian Testingben folytatódik a Gnome 2-ről 3-ra váltás. Ennek eredményeképpen néhány alkalmazás nem követi megfelelően a választott GTK témát, és csúnyán néz ki. A 2. Frissítőcsomagban, ha el akarod kerülni ezeknek az alkalmazásoknak a frissítését, hagyd figyelmen kívül az alábbi csomagokat:




  • gdebi

  • gdebi-core

  • gnome-terminal

  • gnome-terminal-data

  • gnome-themes-standard

  • gnome-system-monitor


Update Pack 1 - 1. Frissítőcsomag


2011.07.05

MESA és nVidia/ATI driverek


Ha zárt nVidia/ATI drivert használsz, légy óvatos a MESA csomagokkal. Ha a frissítés a driver eltávolítását igényli, hagyd ki és várj a MESA frissítésével a 2. Frissítőcsomagig (Update Pack 2).


Különösen az alábbi csomagokkal vigyázz:




  • libgl1-mesa-dri

  • libgl1-mesa-glx

  • xserver-xorg-core


Gnome 3


A Debian Testingben megkezdődött a Gnome 2-ről és a 3-ra váltás. Ennek eredményeképpen néhány alkalmazás nem követi megfelelően a választott GTK témát, és csúnyán néz ki. Az 1. Frissítőcsomagban, ha el akarod kerülni ezeknek az alkalmazásoknak a frissítését, hagyd figyelmen kívül az alábbi csomagokat:




  • gnome-terminal

  • gnome-terminal-data

  • gnome-themes-standard

  • gnome-system-monitor


Firefox


Ha a Firefox frissítése után néhány kiegészítő nem működik megfelelően, vagy hiányzik a Linux Mint kereső továbbfejlesztett változata (mely a Google eredményeken felül más kereséseket is lehetővé tesz), a Firefox konfigurációjával lesz a gond. Készíts biztonsági másolatot a könyvjelzőidről, zárd be a Firefoxot, és írd be a terminálba:



mv ~/.mozilla/firefox ~/.firefox-backup

Flash


Ha nem működik a Flash, nyiss egy terminált, és írd be:
sudo update-alternatives --auto libflashplayer.so

Kexec


Ha gondjaid vannak a számítógép újraindításával, távolítsd el a "kexec-tools" csomagot.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése