2011. március 28., hétfő

LMDE verziók és frissítésük

Frissítve: 2012. március 27.

Az elmúlt időszakban egyre több és többféle Debian alapú Mint jelenik meg, és egyre nehezebb kiigazodni a különböző verziók frissítéseit és alapértelmezett forrásait illetően. Ezt a témakört igyekszünk ezzel a leírással átláthatóbbá tenni.


Az LMDE verziókat itt nem az asztali környezet szerint, hanem az általuk használt tárolók szerint csoportosítjuk. Az LMDE összes fajtáján az új Frissítéskezelőt (vagy a Synaptic-ot, terminált) érdemes használni a frissítések elvégzéséhez. A Frissítéskezelő a 201109-es LMDE-ben már alapértelmezetten az új verzió, aki valamelyik régebbi lemezképről telepített, annak - ha még nem tette - magának kell telepítenie a „mintupdate-debian" csomagot, ami helyettesíteni fogja a „mintupdate", „mint-meta-common" és „mint-meta-debian" csomagokat. Az új Frissítéskezelőről bővebben itt lehet olvasni.


A különböző verziók között a forráslista módosításával lehet váltani. Ennek legegyszerűbb módja az /etc/apt/sources.list fájl manuális szerkesztése. Ezt úgy tehetjük meg, ha nyitunk egy terminált és kiadjuk a



gksudo gedit /etc/apt/sources.list

parancsot. Ezután megnyílik a gedit szövegszerkesztő, ahol a források listáját láthatjuk. A # jellel kezdődő sorok csak kommentek, így azokkal nem kell törődni. Az aktív sorok viszont az egyes verzióknál felsoroltak legyenek. Az egyes verziókhoz tartozó forrásokat csak azok keverjék, akik biztosak a dolgukban! A verziók között előrefelé lehet csak váltani, tehát pl. latest-ről átválthatunk incoming-ra, vagy testingre, és akkor a teljes rendszer annak megfelelően frissül. Visszafelé váltáskor nem kerülnek vissza a csomagok régi verziói.


LMDE „verziók"


Latest


  • Leírás: A latest a Mint csapat által létrehozott tároló, mely az LMDE stabilabbá és felhasználóbarátabbá tételét szolgálja. A Debian testingből készített pillanatfelvételeket (ún. frissítőcsomagokat) tartalmaz. A latest-be csak azután kerülnek be a csomagok, mikor már alaposan tesztelték azokat az incoming felhasználói. A felderített problémákat megpróbálják javítani, valamint felvilágosítást adnak azokról a Frissítéskezelőben (ennek magyar fordítása a jobboldalt lévő Update Pack Info link alatt található).


    A 201109-es LMDE kiadás alapértelmezetten is a latest-et és az új LMDE-s Frissítéskezelőt használja, valamint a 2. Frissítőcsomagot tartalmazza. A Frissítéskezelőben látszik, hogyha új Frissítőcsomag érhető el, és mivel jelenleg már (még) a 3. Frissítőcsomag az aktuális, új telepítés után rögtön frissítenünk is kell.


    Mielőtt azonban ezt megtennénk, módosítani kell a forráslistánkon, mivel a 3. Frissítőcsomagtól kezdve a Debian multimedia és security tárolói is Mintes tárolókkal lettek helyettesítve. Az új csomagra való frissítés előtt érdemes ezenkívül elolvasni a Frissítéskezelőben vagy az oldalon az „Update Pack Info"-t.





  • Forráslista:Aktuális (3. Frissítőcsomagtól):
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/latest/security testing/updates main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/latest/multimedia testing main non-free

    Régi (2. Frissítőcsomagig, a 201109-es lemezkép alapértelmezettje):
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://debian.linuxmint.com/latest testing main contrib non-free
    deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
    deb http://www.debian-multimedia.org testing main non-free


  • Fórum: A nemzetközi fórumon a latest-tel foglalkozó szekció.


Incoming


  • Leírás: Az incoming szintén Mint-es tároló, tulajdonképpen a latest testingjeként funkcionál. Ide is ugyanazok a Frissítőcsomagok kerülnek be, mint a latestbe, csak mindig egy csomaggal előrébb jár. Itt se kell tehát napi szintű frissítésekkel számolnunk, viszont kevesebb információval rendelkezünk a Frissítőcsomag esetleges problémáiról, mint a latest felhasználói. Incomingra váltani a forráslista szerkesztésével lehet. Jelenleg az incoming a 4. Frissítőcsomagot használja, amely bevezette a Gnome 3-at és egyéb alternatív asztali környezeteket (MATE, Cinnamon, KDE, Xfce).


    Mi oka lehet valakinek, hogy az incoming-ot használja?


    Annak érdemes az incoming-ot használnia, akinek elege van a napi szintű frissítésekből, és inkább egyben, ritkábban frissítene, de mégse szeretne túlzottan lemaradni a Debian testingtől, vagy aki ezzel (visszajelzéseivel) szeretné segíteni a Mint csapat munkáját.



  • Forráslista:
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://debian.linuxmint.com/incoming testing main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/incoming/security testing/updates main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/incoming/multimedia testing main non-free


  • Fórum: Az incoming szekcióban mindig létrehoznak egy, az aktuális Frissítőcsomaggal kapcsolatos topikot, ahova az észrevételeket, esetlegesen tapasztalt hibákat várják. A jelenlegi, 4. Frissítőcsomag topikja itt található.


3. Frissítőcsomag - fagyasztott állapot


  • Leírás: A 4. Frissítőcsomagban a Gnome 2-t végérvényesen leváltja a Gnome 3. Ez a frissítőcsomag egyelőre csak az incoming-ba került be, de haramosan a latest-ben is elérhetővé válik, és akkor nem marad több LMDE verzió, amiben Gnome 2-t használhatunk. Bár a Gnome 2 eltűnése elkerülhetetlen dolog, és a Mint csapat mindent megtesz, hogy a MATE és a Cinnamon fejlesztésével alternatívát biztosítson, azok kedvéért, akik szeretnék még egy darabig megőrizni a Gnome 2-t, létrehozták ezt az ideiglenes verziót. Aki a forrásait a lentieknek megfelelően módosítja, elkerülheti a Gnome 3-as frissítést. A tárolók használata azoknak javasolt, akik a végsőkig ragaszkodnak a Gnome 2-höz.



  • Forráslista:
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://debian.linuxmint.com/gnome2-frozen testing main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/gnome2-frozen/security testing/updates main contrib non-free
    deb http://debian.linuxmint.com/gnome2-frozen/multimedia testing main non-free



Testing:

  • Leírás: A Debian testing az LMDE által eredetileg használt tároló, ennek megfelelően a 201009-es és 201101-es lemezképekről telepített rendszerek alapértelmezettje. A testing közvetlenül a Debian tárolókat használja, tehát (a plusz Mint tárolótól eltekintve) a telepített csomagok a Debiannal azonosak. Mivel a testing majdnem igazi rolling release disztribúció, a frissítések mindennaposak. A frissítések időnként okozhatnak problémákat, hiszen ezek (miután a Debian experimental és unstable tárolókon áthaladtak) folyamatosan érkeznek, és testingbe kerülést követően azonnal telepíthetők. A Mint csapatnak nincs lehetősége a telepítendő csomagokat ellenőrizni.A testingben fellépő problémák általában pár napon belül megoldódnak, de átmenetileg - ha rirkán is - okozhatnak komoly problémákat, akár a grafikus felület elvesztését is. Ezért a testing használata esetén ajánlott az ezzel foglalkozó nemzetközi topik figyelemmel követése, és a frissítéseknél telepítés előtt az eltávolítandó csomagok ellenőrzése.Mi mégis az előnye a testing használatának?A testinget használva folyamatosan frissíthetjük a rendszert, az incomingnál is gyorsabban jutnak el hozzánk az új csomagok, illetve nem kell egyszerre nagy mennyiségű frissítést telepítenünk. Nem kell számontartanunk a Frissítőcsomagokat, mivel mindig a „legaktuálisabb" verziót használjuk. Azoknak jó, akiket nem zavar, hogy jobban oda kell figyelni arra, hogy milyen frissítést engedünk és milyet nem.

  • Forráslista:
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://ftp.debian.org/debian testing main contrib non-free
    deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
    deb http://www.debian-multimedia.org testing main non-free


  • Fórum: A testing eseményei a Debian fórumokon, valamint a Mint fórum dedikált topikjában követhetők figyelemmel:Ez egy óriási topik, a főoldalon rövid összefoglaló található, részletekért az utolsó oldalakat érdemes nézegetni.


Stable

  • Leírás: Néhányan átállították az eredeti testinget stable-re, hogy egy stabil és szinte semmi frissítést nem igénylő rendszert kapjanak. A Debian híres stabilitásáról, így a stable-lel nem szoktak frissítési problémák adódni, ráadásul eleve nagyon kevés, csak feltétlenül szükséges frissítés érkezik. Ennek megfelelően a stable frissítésével nem foglalkozik külön fórum.Annak jó a stable, akit nem zavar, hogy a csomagoknak viszonylag régi verzióit tartalmazza, és a kernel is még csak 2.6.32-es (vagy tudja önállóan telepíteni, amiből frissebbet szeretne).A jelenlegi stable a Squeeze, ami nem sokkal a 201101-es lemezkép után jelent meg. Éppen ezért, ha valaki stable-t akar használni, erről a lemezképről kell telepítenie, és a forráslistát még az első frissítést megelőzően megfelelően módosítani. Az első frissítésnél nagy valószínűséggel „törött csomagokkal" kapcsolatos hibaüzenetet kapunk, amire a megoldás csak a Frissítéskezelő frissítése és újraindítása. Az első sikeres frissírés behozza a Squeeze-hez képesti lemaradást, további frissítésekkel nem nagyon kell számolni.

  • Forráslista: a stable forráslistája ugyanaz, mint a testingé, csak minden egyes testing hivatkozást stable-re, vagy squeeze-re cserélünk. Értelemszerűen, a squeeze a Squeeze-t, a stable pedig a mindenkori stable kiadást követi:
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://ftp.debian.org/debian stable main contrib non-free
    deb http://security.debian.org/ stable/updates main contrib non-free
    deb http://www.debian-multimedia.org stable main non-free



Unstable:

  • Leírás:Van akiknek a testing sem elég naprakész, vagy túl unalmas, ezért unstable-re állították a forrásaikat. Ennek előnyei és hátrányai hasonlók, mint a testingnél, de még több óvatosságot és szakértelmet igényel a használata. Néhányak szerint ez még stabilabb is, mint a testing, mivel a felmerülő problémákat gyorsabban orvosolják.Egy-egy csomag újabb verziójának telepítéséhez hasznos lehet felvenni az unstable tárolót a források közé, telepíteni a csomagot, majd eltávolítani.

  • Forráslista: Szintén ugyanaz, mint a testingé, itt unstable szerepel testing helyett:
    deb http://packages.linuxmint.com/ debian main upstream import
    deb http://ftp.debian.org/debian unstable main contrib non-free
    deb http://security.debian.org/ unstable/updates main contrib non-free
    deb http://www.debian-multimedia.org unstable main non-free


  • Fórum: Mivel az unstable nem hivatalos LMDE verzió, a felhasználók elsősorban a Debian fórumokból tájékozódhatnak, valamint a Mint-es fórumon kimondottan erre létrehozott topikban.


Frissítésről általában:


További tudnivalók a Frissítéskezelőről:

  • A frissítéskezelőben a frissítések telepítésének indítása előtt kapunk áttekintést az eltávolítandó vagy újonnan telepítendő csomagokról, amennyiben vannak ilyenek.

  • A végrehajtott frissítésekről a Nézet → Frissítési előzmények menüpont alatt találunk listát, de ebben csak azok a frissítések szerepelnek, amiket a Frissítéskezelő segítségével végeztünk.

  • A Szerkesztés → Beállítások menüpont alatt van egy fül, ahol beállíthatjuk, hogy mely csomagok frissítését hagyjuk figyelmen kívül. Ezután a Frissítéskezelő már nem fog ezekhez tartozó frissítéseket kínálni, de a Csomagkezelő vagy terminál nem veszi figyelembe.


Csomagkezelő (Synaptic)

  • A csomagkezelőben a frissítéshez a „Minden frissítés kijelölése"* gombra kell kattintanunk, ezután kapunk egy listát a frissítésekről. Miután megerősítettük a kijelölést, még lehetőségünk van egy-egy csomag kijelölését megszüntetni, mielőtt az alkalmazásra kattintanánk. Ezután még egy összefoglalót kapunk az összes tervezett változtatásról, és itt még mindig eldönthetjük, hogy biztosan folytatni akarjuk-e a frissítést.

  • Ha valamelyik csomagot nem szeretnénk frissíteni, jelöljük ki, majd válasszuk a fenti menüből a Csomag → Verzió zárolása opciót. Ezek után a Synaptic az adott frissítést már akkor sem kínálja fel, ha a „Minden frissítés kijelölése" mellett döntöttünk. A Frissítéskezelő és a terminál azonban továbbra is frissítendőként kezeli az adott csomagot.

  • A Fájl → Előzmények menüpont alatt a csomagkezelővel és a frissítéskezelővel végzett frissítések jelennek meg.

  • * Ez a bizonyos gomb nálam pl. hiányzott. A megoldás itttalálható:Újra kell telepíteni a Synaptic-ot:
    sudo apt-get install -reinstall synaptic

    Majd létrehozni egy fájlt:
    gksudo gedit /etc/linuxmint/adjustments/10-mintsystem-synaptic.preserve

    Ezzel a tartalommal:
    /usr/share/synaptic/glade/window_main.glade
    /usr/share/synaptic/gtkbuilder/window_main.ui



Terminál

  • A
    sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade

    vagy rövidebben
    sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

    paranccsal frissíthetjük a teljes rendszert. A középső rész opcionális, mivel a dist-upgrade magában foglalja a sima upgrade által telepítendő frissítéseket is.

  • A folyamat során itt is kapunk egy listát az tervezett változtatásokról, amelyet jóvá kell hagynunk, mielőtt folytatódna a frissítés. Ha az apt-get upgrade parancsot is használtuk, ez két lépésben történik.

  • Ha ezzel a módszerrel frissítünk, nincs lehetőségünk a frissítések közötti válogatásra. Általában erre nincs is szükség, de ha mégis van olyan csomagunk, amit változatlanul szeretnénk hagyni, akkor ezt az apt-pinning módszerével rögzíthetjük az /etc/apt/preferences fájlban úgy, hogy a fájl végére illesszünk egy új három soros blokkot:

    Package: csomagnév


    Pin: version verziószám

    Pin-Priority: ide olyan számot írjunk, ami magasabb a többi blokkban szereplőnél, pl. 800

    (A második sorban a version-t szó szerint kell leírni, a verziószám helyére pedig helyettesítsük be a megfelelő verzió számát)

  • Ezután az adott csomagra vonatkozóan se terminálban, se csomagkezelőben, se pedig frissítéskezelőben nem kapunk frissítési javaslatot.

  • Ha nincs kedvünk minden alkalommal begépelni a parancsot, készíthetünk neki egy alias-t: hozzunk létre a saját home könyvtárunkban egy .bashrc nevű fájlt, pl. a következő tartalommal:
    alias up='sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade'

    Innentől kezdve az „up" begépelése helyettesíti a teljes parancsot.

  • A /var/log/apt/history.log fájlban megtalálhatjuk az összes telepítési előzményt, függetlenül attól, hogy terminálból, csomagkezelővel vagy frissítéskezelővel frissítettünk/telepítettünk.

  • Ha a terminálban valamilyen hibát tapasztalunk, futtassuk le a
    sudo dpkg --configure -a

    parancsot, majd próbálkozzunk ismét. (A configure előtt két mínusz jel van.)


Ha a frissítés eredménye nem tetszik:

  • ha a régi verzió már nem elérhető a tárolóban,

  • sem pedig a /var/cache/apt/archives alatt,

  • a http://snapshot.debian.org oldalról kereshetjük ki és telepíthetjük vissza a régebbi csomagot (az új verzió eltávolítását követően).

  • Ezekben az esetekben gondoskodnunk kell róla a fenti módszerek valamelyikével, hogy a következő frissítéskor ne frissüljön a csomag ismét.

  • Vagy megpróbálhatjuk unstable-ből feltelepíteni a még újabb verziót, amelyben gyakran már megoldották a problémát.

24 megjegyzés:

  1. Gyanus volt már az elején, hogy gond lesz a 4-5-ös fokozatú csomagok frissítésének elmaradásából. De így mostmár minden tiszta. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  2. Már egy ideje szemezgettem az LMDE kiadással, főleg a rolling képesség miatt. A leírásod alapján tegnap ki is próbáltam. A frissítést Synapticban sikerült megcsinálnom, de sajnos ezután használhatatlanra fagyott a rendszer. Azt hiszem várok még az éles használatával egy kicsit. Várom az április környéki friss ISO-t. Addig marad a 10-es kiadás. ;)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, lehet, hogy tényleg érdemes várni a következő ISO-ig, mert a januári szerintem már kb. 800 update-tel van elmaradva a jelenlegitől. A fagyáshoz sajnos nem tudok hozzászólni, ilyenről még nem hallottam. Olyan volt, hogy az ATI és nVidia kártyásoknak eltávolította a drivert a frissítés, de valahogy megoldották. Nekem eddig a legnagyobb problémám ami frissítésből származott, hogy leszedte a VLC-t inkompatibilitás miatt, de az is hamar megoldódott :)

    VálaszTörlés
  4. Azt lehet tudni, hogy mi az a minimum rendszer ami kell neki és élvezhető még?

    VálaszTörlés
  5. Hát ez jó kérdés :D Nem találtam hivatalos infót. Az eyeonlinux leírása szerint (http://eyeonlinux.com/2011/01/11/quick-look-linux-mint-debian-edition-201101/) ezek a minimumkövetelmények:

    x86 processor (for both 32 & 64-bit versions)
    x86_64 compatible processor (for the 64-bit version)
    512 MB of system memory (RAM)
    3 GB of disk space for installation
    Graphics card capable of 800×600 resolution
    CD-ROM drive or USB port

    Az a fura, hogy kb. ezt írják a sima Mintre is, pedig elvileg az LMDE kevésbé erőforrás-igényes. Szerintem 512 MB RAM mellett tuti élvezhető, indítás után alapból olyan kb. 300-at használ, és nekem ritkán szokott 500 felé menni (most pont 680, de nyitva van 11 Firefox tab, 3 Libreoffice és Compiz-t is használok).

    VálaszTörlés
  6. Bocsi, megnéztem és rosszul emlékeztem, indítás után közvetlenül 210 MB-t használ, és abból 80 a Compiz.

    VálaszTörlés
  7. Anyukám gépére kellene valami élvezhető kinézetű könnyen használható linux. A gép egy hp nx9010-es jelenleg 384mb rammal. Futni mindössze vagy egy youtube szokott egyszerre vagy iwiw, google stb. de mindig csak egy ablak.

    VálaszTörlés
  8. Hmm, hát megmondom őszintén, nem nagyon értek ehhez a témához, soha nem használtam Linuxot más gépen, és nekem 2GB RAM-om van.
    Azt gondolom, hogy ha tényleg csak egy böngészőablak kell, akkor elég a 384 MB is. Kinézetre teljesen ugyanolyan, mint a Main Edition.
    Könnyen használhatóság... mindennapi feladatokra ugyanolyan könnyen használható. Ha valami extrább dolgot akarnál beállítani, lehet, hogy egy picivel többet kell keresgélni, mert az Ubuntu-s leírások nem minden esetben érvényesek és nem tudsz ppa-kat használni. Driverek miatt érdemes kipróbálni live-ban, hogy minden működik-e.
    Egyébként ha nem ragaszkodsz a Gnome-hoz, pl. az XFCE kiadás szerintem teljesen alkalmas lehetne, a bemutatójában (http://linuxmint.hu/hirek/megjelent-a-linux-mint-xfce-rc-201104-kiadasa/#more-1553) leírják, hogy mennyi az igénye az egyes tevékenységhez. Ez is Debian alapú.
    A többi light-osabb kiadás asszem még Ubuntu alapú, azokat is megnézhetnéd.

    VálaszTörlés
  9. Az XFCE még kevesebbel elmegy, de várd meg a stabilt, mert ez az RC még nem az igazi. Pl. frissítés, zárt meghajtó tegnap még döcögöütt.

    VálaszTörlés
  10. az lmde az xfce-t takarja ha jól tévedek?

    VálaszTörlés
  11. Hát.... nem. LMDE a Linux Mint Debian Edition rövidítése. Eredetileg csak a Gnome-osból volt Debian alapú verzió, és ezt hívták/hívják LMDE-nek.
    Mivel most az XFCE verziót is Debian alapra helyezik (és előreláthatólag szerintem a többi kisebb kiadást is), nem tudom, mi lesz ezek után az elnevezésekkel.
    Végülis a szó szoros értelmében minden Debian alapú Mint LMDE, de én egyelőre amikor LMDE-t mondok, a Gnome-osra gondolok:)

    VálaszTörlés
  12. Akkor most mi legyen ezzel a kernel updattel? Nekem pont jól jönne, mert az usb tvtuneremet csak 2.6.37-től tudom használni. Így már a lapimat is tudnám mintesíteni itt a kamionban.

    VálaszTörlés
  13. Nah. Átlestem a német fórumra. A frissítési problémák alapvető okozója a VLC. Synapticban ki kell jelölni teljes eltávolításra, hogy a vlc-data és egyéb hasonló csomagok is törlődjenek. Ezután elvileg-legalábbis a postolók szerint-gond nélkül lezajlik a frissítési folyamat. Azért mégis javasolnék először egy próbafutamot! "sudo apt-get update && apt-get dist-upgrade --dry-run" parancs terminálban futtatásával ellenőrizhetjük, hogy mi fog történni.

    VálaszTörlés
  14. Én tegnap megcsináltam az összes frissítést. A kernellel nálam úgy tűnik minden rendben, kivéve, hogy a Virtualbox nem indul vele, de lehet, hogy ez csak egyéni probléma. Néhányan írtak az angol fórumon ilyen-olyan gondokat, de semmi általános. Mivel megmarad a régi kernel is, végülis nincs mit veszíteni :)
    Eddig még nem is láttam német fórumokat. A www.linuxmintusers.de -t nézted?

    VálaszTörlés
  15. Igen, oda is be vagyok regelve. (Ez oszt jó magyarosra sikerült!) Csak németül tudok egy kicst, angolul sajnos a semminél is kevesebbet.

    VálaszTörlés
  16. Jónak tűnik az az oldal :)
    Leveszem a figyelmeztetést, úgy látszik csak elszórtan vannak problémák, semmi általános, amire oda lehetne figyelni.

    VálaszTörlés
  17. A Virtualboxból van új 4.0.4 a Maverickes csomag gondolom jó lesz. Az Oracle honlapján találtam.

    VálaszTörlés
  18. Hű köszi, erre nem is gondoltam:) Végül inkább a Squeeze verziót töltöttem le, de ez megoldotta a problémát, amivel hiába szenvedtem az elmúlt 2 órában :D

    VálaszTörlés
  19. Mikor lesz egyébként új LMDE ISO?

    VálaszTörlés
  20. Pontos dátum nincs még, de azt írták, hogy miután megjelent a LM11, az LMDE-re összpontosítanak majd. Én néhány hétre tippelnék.

    VálaszTörlés
  21. Virtualboxban próbálgattam LMDE-t és Linux Mint XFCE-t is. Nagyon tetszik mind a kettő, valószínűleg ezek közül valamelyikre állok majd át az Ubuntus gépemen.

    Kérdésem az lenne, hogy az LMDE-ben a Gnome-mal a jövőben mi lesz a helyzet? Az igazság az, hogy Gnome3 nagyon nem jön be, így ha később arra átáll, akkor már most Linux Mint XFCE-t rakok fel.

    Viszont Gnome2-ben jobban otthon érzem magam, és gépigényben igazán nagy különbséget a kettő között nem látok, főleg ha felrakom mintmenu-t is XFCE-re.

    VálaszTörlés
  22. Hivatalos infót nem láttam még erről, de szerintem az LMDE ebben is a Debian testinget követi. Amíg a Debian nem vált, szerintem az LMDE sem fog. Mondjuk ha előbb-utóbb mindenképp XFCE-re akarsz átállni, akkor akár már most is érdemes lehet.
    Vagy felrakhatod bármelyikre a másikat. Nem tudom mennyire tudod, de lényegében a Linux Mint XFCE is LMDE, mindkettő Debian Testing-re épül, és szinte csak az asztali környezet köztük a különbség, tudtommal még az alapértelmezett alkalmazások is elég hasonlóak.

    VálaszTörlés
  23. Jómagam 8 éven át használtam windows xp-t, és csak a 2006-ik évben nem omlott össze, azon kívül szinte mindig összecsuklott.
    Az tette be nálam a kaput amikor egyszerre ment tönkre a Windows és az Ubuntu telepítés, és ezt onnan lehetet felismerni hogy egyik rendszer se frissített. Azóta teljesen átléptem a Linux felhasználók népes táborába, mivel a többiek leragadtak a win 7 környékén.
    Egy ideje felkeltette az érdeklődésemet a Linux Mint Debian, mivel érdekesnek találtam a Debian stabilitását, és a Mint grafikus telepítő rendszerét amit az Ubuntu adott hozzá.
    De ahogy elnézem még mindig gyerekcipőben jár a LMDE, úgyhogy egyelőre csak kiírtam egy külön 8 cm-es DVD-re és majd feltelepítem egy olyan gépre amelyre majd feltelepíthetem, illetve tesztelhetem...

    VálaszTörlés
  24. Laci, ha az LMDE-vel kapcsolatos nagy tervekből indulunk ki, akkor valóban így van, hiszen az LMDE fő fejlesztője még márciusban kivált a csapatból, és az ő munkája nélkül sokkal lassabban halad mindenféle LMDE-vel kapcsolatos fejlesztés.
    Másfelől, már maga a Debian Testing is egy komoly és használható rendszer, az LMDE pedig egészen közvetlenül alapul rajta. Ennek köszönhetően szinte minden mintes fejlesztés nélkül is mennek a dolgok a maguk útján, hiszen miután a Mint Team hozzátette, amit hozzátett, az alaprendszer a Debian testinget követve folyamatosan frissül és fejlődik. A frissítésekkel kapcsolatos kicsivel nagyobb óvatosság a rolling modell velejárója, de inkább csak elszórtan okoz problémákat. Nekem például komoly gondom azóta sem volt. Teljesen kezdőknek talán nem ajánlanám, de 1-2 hónap Ubuntu/Mint után szerintem simán.
    Mivel ennyire régi a legutolsó ISO, talán a következőig valóban érdemes várni. De sokan írják az ellenkezőjét is, ha bevállalod a pár órás kezdeti frissítést, nagy valószínűséggel minden rendben fog menni.
    Bár a Mint 11 nagyon szép és jó, valamint valamennyivel több (ubuntus) leírást és kiegészítő programot lehet hozzá találni, az LMDE-ben is megvan minden fontos, itt is vannak leírások, csak Debianra kell keresni. Ezt érdemes lehet vállalni a megnövekedett stabilitás, gyorsaság miatt, és azért, hogy ne kelljen fél évente újratelepíteni. Ha viszont valaki elégedett a sima Mint stabilitásával, gyorsaságával és nem zavarják a fél évenkénti kiadások, akkor valószínűleg tényleg nem érdemes váltania.

    VálaszTörlés