2011. február 17., csütörtök

Screenletek telepítése

Én csak apróságoknak hívom őket, de nézzük a hivatalos megfogalmazást, mi is a screenlet:

“A Screenletek kis, felhasználó által rajzolt (Pythonban írt) alkalmazások, amelyeket az “asztalán lévő dolgok virtuális ábrázolásaként” lehet leírni. Ragadós cetlik, órák, vonalzók… a lehetőségek végtelenek.

A Screenlets alaposztályok célja az olyan teljesen témázható minialkalmazások létrehozásának megkönnyítése, amelyek alapvető asztali munkával kapcsolatos igényeket elégítenek ki és általánosságban javítják a modern kompozit Linux asztal használhatóságát és megjelenését.”

Ezeket a screenleteket az Android rendszereken megtalálható widgetekhez tudnám hasonlítani. Apró programok, kisalkalmazások amik egy funkcióra vannak kihegyezve, időjárásjelentés, levelek elérése, íránytű, rendszerjellemzők megjelenítése. Nézzük, hogyan tudjuk őket aktiválni:

  1. Installáljuk a Screenlets Beállításkezelő-t ha még nem tettük volna.

    1. Menu -> Szoftverkezelő.

    2. A jobb oldali kereső dobozba írd be “screenlets”.

    3. Válaszd ki a Screenlets programcsogot, majd klikkelj az “Install” gombra.



  2. Lépj a Menu > Kellékek > Screenlets programhoz.

  3. Itt lehet kiválasztani a kis programokat és rájuk kettőt klikkelve futtatni őket.



De telepítés után a Screenlets démon már elérhető lesz a tálcán is jobb oldalt alul, és a Beállításkezelő gyorsan elérhetővé válik.


Készítettem egy felvételt a munkaasztalról, amire kiraktam pár programot:


Még több Screenlets elérhető itt: screenlets.org.

7 megjegyzés:

  1. Tök jó a screenlets én is használok, örülök a leírásnak is, nálam néha elmarad a kuka vagy az idő, screenlet megjelenése. Mi lehet az ok?

    VálaszTörlés
  2. A Screenlet démont ellenőrizd le hogy valóban fut-e a háttérben. Ezek apró programok, nem nagyon vannak tökélyre fejlesztve, van pl. egy kisvirág screenlet ami annyit tesz, hogy időnként meg kell "locsolni" a virágvázát és egy idő után kinől a virág. :) Nálam még soha nem nőtt ki, és a legtöbb screenletet újraindítás után, újra kell indítani, nem indulnak el automatikusan.

    VálaszTörlés
  3. köszi a segítséget, megy a démon, viszont egy restart all screenlets is segített és előjött az addig megbújó screenlets. Ez eddig miért nem jutott eszembe :) Thx

    VálaszTörlés
  4. Szia mano, örülök, hogy sikerült!
    "Csak türelemmel, gyakorlással, és szakadatlan
    utánajárással tud az ember belépni a tudás templomának ajtaján."
    :)

    VálaszTörlés
  5. Valóban nagyon jó lenne a screenlet, csak épp nem marad az asztalon egyik sem. Így mi értelme? Hiába pipáltam ki, hogy stick to desktop, az asztal megjelenése ikonra kattintva a nyitott ablakokkal együtt eltűnik mind. Ha előhívom, akkor meg az ablakok eltakarják. Vicces, csak nem ez lenne a cél, hanem, hogy mindig az asztalon legyenek, vagyis bármikor, az asztalt előhíva, ott legyenek. Ez egyszerűen "így van és kész", vagy én nem tudok valamit? Hogyan lehetne ezt megoldani? Kösz előre is!

    VálaszTörlés
  6. Már egy teljesen beállított és jól működő Mint-12-nél indítottam a screenletseket, hogy egy kis dizájn is legyen a monitoron. Nos a nálad a képen látható jobb oldali Sysmonitor ugyan betöltődik, de csak a bal oldalra és oda is ragad, "Mint"-ha odaragasztották volna. Eddig nem volt vele gondom mert rá az egérrel, megfogtam és oda húztam ahová akartam. De most a Mint-12-nél ez e trükk egyszerűen nem működik. Megáll, odarag és sehová tovább.

    VálaszTörlés
  7. Jobb klikk a screenlet-en és a felbukkanó menüben kell lennie ilyesminek, hogy "zárolás", ha ez be van pipálva akkor nem mozgatható. A megoldás adja magát, bár látom nem ma írtad és azóta talán magad is rájöttél.

    VálaszTörlés