2012. február 4., szombat

Alkalmazások

A Linux Mint nem csak a szigorúan vett operációs rendszert, hanem számos felhasználói alkalmazást is tartalmaz. Ezeket a live környezetben és a telepített verzióban is rögtön használhatjuk. Akárcsak a Linux Mint, ezek az alkalmazások is ingyenesen és legálisan használható, nyílt forráskódú, többnyire GPL licenc alá eső szoftverek.

Bár könnyedén telepíthetünk további alkalmazásokat, az alapigények kiszolgálására valószínűleg elegendők lesznek ezek a készen kapott, a rendszernek eleve részét képező alkalmazások.

Lássuk, melyik tevékenységre milyen programot találunk a live környezetben vagy frissen telepített rendszerünkön.

Fájlkezelő: Nautilus

A Nautilus fájlkezelő tulajdonképpen a Gnome asztali környezet része, és a fájlkezelőktől megszokott funkciókkal bír: segítségével különböző nézetekben böngészhetjük, mozgathatjuk, módosíthatjuk adatainkat.

Tömörített fájlok: Archívumkezelő

A zip, rar fájlokat és számos más tömörített formátumot meg tudunk nyitni, köszönhetően az alapértelmezett archívumkezelő alkalmazásnak:


Böngésző: Firefox

A Firefoxot azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnunk. A benne található keresőmotorokról viszont érdemes néhány szót ejteni. A Linux Mint bevétele egy részéhez úgy jut, hogy megállapodik a keresőkkel a Mint felhasználók keresései által generált jövedelem megosztásáról. A Linux Mintben alapértelmezetten azok a keresők érhetők el, akikkel eddig sikerült megállapodásra jutni. A legfőbb keresőmotor a DuckDuckGo, amin keresztül a többi fontosabb kereső szolgáltatásait is lehet használni. Ha olyan keresőt szeretnénk beállítani, ami nem szerepel a listában, a következőképpen tudjuk megtenni:

Kattintsunk a kereső mezőben a kis nyílra, majd válasszuk a "Manage search engines" lehetőséget. A következő ablak nyílik meg:


Itt kattintsunk a "Get more search engines..." linkre, és a megnyíló internetes oldalon görgessünk le a lap aljáig. Kattintsunk ott a használni kívánt keresőmotor ikonjára - ezután látszólag semmi nem történik. Kattintsunk ismét a keresőmezőben található kis nyílra a keresőmotorok listájáért. Ha pl. a Google-t választottuk hozzáadásra, most látunk egy "Add Google" opciót. Ha erre rákattintunk, a Google felkerül a listára, és alapértelmezett keresővé válik.

Irodai alkalmazások: LibreOffice

A LibreOffice egy nyílt forráskódú, Windowson is használható irodai alkalmazáscsomag, mely a Microsoft Office alternatívájaként szolgál. Alapértelmezett formátumai az ún. nyílt dokumentumformátumok (ODF), de a Microsoft fájltípusait is tudja kezelni. A két alkalmazás közti kompatibilitás nem száz százalékos, de ez egyszerűbb dokumentumok esetén nem okoz gondot. Bonyolultabb dokumentumokból, ha biztosra akarjuk venni, hogy másoknál is megfelelően jelennek majd meg, LibreOffice-ban egy kattintással készíthetünk PDF-et (lásd bekeretezett ikon).

Az MS Office-hoz hasonlóan a LibreOffice is több alkalmazásból  áll, melyek közül a következők a legfontosabbak:
  • Szövegszerkesztő: LibreOffice Writer

  • Táblázatkezelő: LibreOffice Calc

  • Bemutató-készítő: LibreOffice Impress


 PDF olvasás: Evince Dokumentummegjelenítő

PDF fájlokat is minden további nélkül meg tudunk nyitni az alapértelmezett Evince Dokumentummegjelenítő alkalmazással. Több opció közül választhatjuk ki, hogy a bal oldali sávban mit szeretnénk látni, pl. a tartalomjegyzéket vagy az oldalak előnézetét.


Képszerkesztés: GIMP azaz a GNU Képszerkesztő

A GIMP egy igen funkciógazdag, majdhogynem a Photoshophoz mérhető képességekkel rendelkező képszerkesztő program, mely ingyenes, nyílt forráskódú és előre telepített a Linux Mint rendszereken. Mivel ez egy elég komplex program, beletelhet egy kis időbe a megtanulása, de megéri, hiszen gyakorlatilag minden felhasználói szintű és a legtöbb professzionális igény kielégítésére is képes.


Jó, ha tudjuk, hogy a GNU projekt, melynek a GIMP-et köszönhetjük, rengeteg más szoftverrel is hozzájárult a rendszerünk működéséhez, ezért szokás a (leegyszerűsítetten) a Linux kernelből és a GNU eszközökből álló Linux disztribúciókat GNU/Linuxnak is nevezni.

Zene- és videólejátszás: Banshee, Médialejátszó és VLC

A Linux Minten az összes elterjedt zene- és videóformátum lejátszásához szükséges kodek előre telepítve van.

Az alapértelmezett zenelejátszó a Banshee:


Mint láthatjuk, ez egy viszonylag összetett zenelejátszó, ami a felső panellal is integrálva van. Az alkalmazás a szokásostól eltérően az ablak bezárásának hatására nem lép ki, a zenelejátszás folytatódik, és a panelen található hangjegy ikonra kattintva irányítható.

Ha valami egyszerűbbet akarunk, az eleve telepített lejátszók közül is van még választásunk. A Médialejátszó a videófájlok alapértelmezett lejátszója, de zenelejátszásra is alkalmas:


Telepítve van továbbá az alaprendszeren az ismert, zene- és videólejátszásra is használható VLC Player is.

Torrent kliens: Transmission

A torrent kliensek közül Linuxon a legelterjedtebb, és a Linux Mintben is alapértelmezett alkalmazás a Transmission:


CD és DVD írás: Brasero

Az alapértelmezett alkalmazások közül a Brasero támogatja különböző formátumú CD-k és DVD-k írását. Az alkalmazás rendelkezik az ilyen programoktól megszokott funckiókkal:


Üzenetküldés: Pidgin

Az azonnali üzenetküldő programok közül a Linux Mint 12-n a Pidgin az alapértelmezett. A magát univerzális chat kliensnek nevező alkalmazás számos protokollt ismer, többek között MSN, Yahoo, GTalk, IRC beszélgetésekre használható.


További alkalmazások, rendszereszközök:

A fent felsoroltakon kívül még számos kisebb alkalmazást és eszközt találhatunk, ha átböngésszük a menüt. Így pl. rendelkezésünkre áll számológép, karaktertábla, particionáló eszköz, jegyzetfüzet. Ezen alkalmazások egy része az asztali környezethez tartozik, így a kínálat kissé eltérő attól függően, hogy MATE-et vagy Gnome-ot használunk.

Következő lépésben megnézzük, mit tehetünk, ha a bemutatottakon túl további alkalmazásokat szeretnénk telepíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése