2012. február 5., vasárnap

Linux Mint 12 kezdőknek

 A Linux Mint egy kimondottan felhasználóbarát Linux disztribúció, amit ennek köszönhetően sokan választanak a Linuxszal való ismerkedéshez.

Ez az útmutató kimondottan azoknak készült, akik most találkoznak először a Linux Minttel, vagy általában Linuxszal, és szeretnének segítséget kapni a rendszer megismeréséhez, telepítéséhez, vagy esetleg csak kíváncsiak és általános képet szeretnének kapni a Linuxról, Linux Mintről. Az útmutató megértéséhez semmilyen előzetes Linux-ismeret nem szükséges.


Úgy gondoljuk, hogy a Linux Mint telepítéséhez és mindennapi feladatokra való használatához nem szükségeltetik előzetes linuxos tapasztalat és hosszas tanulás. Az írás célja, hogy aki figyelmesen olvassa, elegendő információt kapjon a Linux Mint telepítéséről és használatáról ahhoz, hogy önállóan elboldoguljon vele. Vannak természetesen kevésbé kompatibilis hardverek és olyan különleges szoftverigények, amik mélyebb tudást igényelnek. Minden témakört sajnos nem áll módunkban ebben az útmutatóban kifejteni, így most nem térünk ki minden eshetőségre és beállításra - csak a legfontosabb lépéseket, funkciókat vesszük számba, a legáltalánosabb körülményeket feltételezve. Ez azonban elég kell, hogy legyen arra, hogy egy átlagos felhasználó igényeit kielégítse.

A Linux Mint korábbi, 11-es verziójához készült hivatalos felhasználói kézikönyv PDF formátumban magyar nyelven is elérhető. Ebben az útmutatóban minden képernyőkép a Linux Mint 12-es (Gnome) verziójáról készült, és néhány információ (különösen az asztali környezettel kapcsolatosan) csak erre a kiadásra vonatkozik. A témakörök felépítése hasonlít ugyan a hivatalos kézikönyvéhez, de máshol vannak a súlypontok, így a két olvasmány bizonyos mértékben kiegészíti egymást.

Az útmutató a következő részekből áll:
  • Elsőként megnézzük, milyen letöltési lehetőségeink vannak, és megismerkedünk a Linux Mint-lemezről való indítás után kapott ún. live környezettel;

  • Ezután áttekintjük a telepítéssel kapcsolatos megfontolásokat és sorra vesszük a telepítés lépéseit;

  • Az érdeklődők számára külön leírásban részletezzük, hogy mit érdemes tudnunk a particionálásról, és mire kell odafigyelnünk a művelet során;

  • Áttekintjük a rendelkezésre álló Gnome és MATE asztali környezeteket;

  • Sorba vesszük azt is, hogy mely tevékenységeket mely rendelkezésre álló alkalmazással végezhetünk - sokan nem is gondolják, hogy a telepítéssel nem csak egy operációs rendszert, de sok fontos alkalmazást is készen kapnak;

  • Áttekintjük a szoftverkezelést, azaz, hogy milyen módon tudunk további alkalmazásokat telepíteni és a meglévőket naprakészen tartani. Megemlítünk néhány további alkalmazást, melyek érdeklődésre tarthatnak számot;

  • Végül adunk néhány tippet és hasznos információt a problémamegoldással kapcsolatban.
Reméljük, hogy sokaknak segítségül szolgál majd ez az írás a Linux (Mint 12) megismerésében!

Bár igyekeztünk az útmutatót többen, alaposan átnézni, nem lehet kizárni, hogy valamilyen hiba vagy pontatlanság maradt benne. Ha ilyesmit észleltek, kérlek jelezzétek nekünk. Az útmutatóval kapcsolatos észrevételeiteket, javaslataitokat vagy kérdéseiteket kommentként vagy e-mailben várjuk.

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok,

    Jelenleg próbálok áttérni a windowsról a linuxra. Ubuntu 11.04-n sikerült mindent belőni, felrakni ami windowson is volt, kivéve a tv tunnert. Egy Leadtek winfast dongle h usb stickem van, ez egy hibrid tunner (analóg és digitális). Nekem az analóg adásra lenne szükségem, van valaki akinek ez sikerült Linux Minten?

    Köszi előre is

    VálaszTörlés
  2. Egy gyors keresés alapján Linuxon sajnos csak a digitális része támogatott:
    "This is analog and digital TV dongle with USB ID: 0413:60f6. It consists of 3 chips: dib7700 (main chip), cx25843 (analog) and xc3028l (tuner). Support is only for digital part." (http://linuxtv.org/wiki/index.php/Leadtek_WinFast_DTV_Dongle)
    Ha valamilyen kérdésed van egyébként, jobban jársz, ha a fórumon nyitsz egy témát, mert itt szerintem csak én veszem észre (én is csak, mert kapok e-mail értesítést a hozzászólásról :) )

    VálaszTörlés