2012. február 5., vasárnap

Előkészületek, ismerkedés a live környezettel

Mielőtt nekikezdünk, legelső lépésként egy Linux Mint lemezképet kell letöltenünk, jelen esetben a Linux Mint 12-ét. Itt több választásunk is van, hiszen a Linux Mint 12 CD és DVD formában, 32 és 64 bites verzióban is elérhető.

A teljes rendszert a kb. 1 GB méretű DVD tartalmazza, így aki teheti, ezt válassza. A CD formátumú lemezképből hiányzik néhány alkalmazás és kodek, amiket ugyan utólag könnyen telepíthetünk, de mi az útmutatóban a DVD formátumból indulunk ki. (Közben megjelent a magyar lokalizált verzió is, ami innen tölthető le (CD, 32 bit). Az útmutatóban az angol DVD-t használtuk.)

A 32 bites verziót mind 32, mind 64 bites rendszeren használhatjuk, a 64 bites verzióhoz viszont 64 bites processzor szükségeltetik.

Maga a letöltés történhet közvetlenül az ún. tükörszerverekről, vagy a torrent fájlt letöltve, torrent kliens használatával. Akármelyik módszert választjuk, végül egy .iso kiterjesztésű fájt kapunk. Ezt a fájt kell ezután lemezképként (és nem normál fájlként) egy DVD-re írnunk. (A telepítés lehetséges pendrive-ról is, erről itt olvashatunk.)

Következő lépésként erről a DVD-ről indítjuk a számítógépet. Ha mégis a meglévő operációs rendszerünk indulna el, valószínűleg külön engedélyeznünk kell a CD-ről való bootolást a BIOS beállításainál.

A Linux Mint DVD sok más Linux disztribúcióéhoz hasonlóan nem csak telepítésre, hanem a rendszer előzetes, a számítógép módosítása nélkül történő kipróbálására is alkalmas. Amikor tehát a számítógépet egy Linux Mint CD-ről vagy DVD-ről indítjuk, először egy angol nyelvű, ún. live környezetbe jutunk.

A live rendszer legfontosabb jellemzője, hogy érintetlenül hagyja a merevlemezt, futásához csak a DVD-t és a számítógép memóriáját veszi igénybe. Ebből következően:
  • A rendszer indulása és működése a szokásosnál lassabb lesz;

  • Minden módosítás, amit a rendszeren végzünk, a háttérkép változtatástól a programtelepítésig, elvész a kikapcsolást követően;

  • A számítógépen található operációs rendszer és adatok biztonságban vannak, azokat nem fogjuk véletlenül letörölni vagy módosítani.
Ez a környezet kiválóan alkalmas a rendszerrel való ismerkedésre, hiszen csaknem mindent kipróbálhatunk, amit egy telepített rendszeren tennénk: netezhetünk, hallgathatunk zenét, olvashatunk és szerkeszthetünk dokumentumokat, sőt, programokat is telepíthetünk (ha van internet kapcsolatunk).

Felmérhetjük a live környezetben azt is, hogy a számítógépünk mennyire Linux kompatibilis, hiszen azok a hardvereszközök, melyek itt működnek, minden valószínűség szerint a telepített rendszeren sem okoznak majd gondot.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk a Linux Mintet a számítógépre telepíteni, azt az Asztalon található „Install Linux Mint" ikonra kattintva tehetjük meg. A telepítés lépéseiről hamarosan részletesen szó esik majd.

A rendszer kipróbálásán és telepítésén kívül használható még egy live CD/DVD a már a gépen található operációs rendszer és adatok módosítására és megmentésére is, a merevlemezen található adatok ugyanis a live környezetből is elérhetők. Erre akkor lehet például szükségünk, ha a meglévő rendszerünk valamiért nem indul el, vagy fertőzött. Ha az Asztalon található „Computer" ikonra kattintunk, az alábbi ablak nyílik meg:


A képen a „File System" jelenti a live rendszert, a „250 GB Hard Diskhez" tartozó ikonok pedig a valódi merevlemezünket és a rajta található partíciókat, melyeket kattintással megnyithatunk. A Windows az ntfs fájlrendszert használja a partíciók formázására, a Linux Mint pedig az ntfs-3g modul segítségével képes annak biztonságos írására és olvasására. Az ily módon végrehajtott módosítások (pl. új fájl létrehozatala) a gép kikapcsolását követően is érvényben maradnak.

Most, hogy megtudtuk, mi mindenre használható a live rendszer, eldönthetjük, hogy rögtön nekifogunk a telepítésnek, vagy inkább megismerkedünk az asztali környezettel és a rendelkezésre álló alkalmazásokkal. A linkelt útmutatókban szereplő képek már magyar nyelvű, telepített rendszeren készültek, így "szótárként" is használhatjuk őket.

Ha több időt töltünk a live környezetben, valószínűleg hamar zavaróvá válik az angol billentyűzetkiosztás. A következő lépésekkel változtathatunk rajta:

Menu → System Tools → System Settings → Keyboard Layout, majd a harmadik, Layouts fülön ezt látjuk:


Kattintsunk a bal alsó sarokban található plusz jelre, majd adjuk hozzá a billentyűkiosztásokhoz a magyart (Hungarian). Ez ekkor az angol alá, a lista második helyére kerül. Jelöljük ki a magyart, majd kattintsunk a plusz jel mellett kettővel jobbra található felfelé nyílra, ezzel a magyart tettük alapértelmezetté. Nincsen OK gomb, a beállítás már érvényes, egyszerűen zárjuk be az ablakot.

Ha végeztünk a live környezet tanulmányozásával, és neki szeretnénk kezdeni a telepítésnek, lépjünk tovább a telepítésről szóló oldalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése