2012. február 4., szombat

MATE

 A MATE környezet, mint arról már szó esett, a hagyományos Gnome 2 folytatásaként jött létre. Célja, hogy minél inkább hasonlítson a megszokott Gnome-ra, így nagyjából ugyanolyan kinézetet és beállításokat találhatunk benne. Aki nem ismerte a Gnome 2-t, annak ez is újdonság, tekintsük tehát át röviden a MATE asztali környezet jellemzőit.

A bejelentkezési képernyőn a nevünk melletti fogaskerékre kattintva választhatjuk ki a MATE-et, bejelentkezés után pedig ilyen asztal fogad bennünket:


A MATE a hagyományos megközelítésnek megfelelően egy (alsó) panelt tartalmaz, melyen a Menü, az ablaklista, a dátum és az állapotjelző ikonok helyezkednek el. A panel tulajdonságait, elhelyezkedését, a rajta megjelenített elemeket beállításokkal módosíthatjuk.

MintMenü

A MATE-ben a megszokott MintMenü-t használhatjuk, ami a Gnome Shellben találhatóval ellentétben teljes funkcionalitással és magyarítással rendelkezik:


A Menü bal oldalán a Helyeket és Rendszerelemeket találjuk, ezek tartalma - sok más dologgal együtt - a Menü beállításainál testreszabható. A középső oszlopban itt is a kategóriákba rendezett alkalmazásokat találjuk, az alsó sávban pedig kereshetünk az alkalmazások és beállítások között. A fenti Kedvencek feliratra kattintva a kedvencek listája jeleníthető meg.

Vezérlőközpont

Külön figyelmet érdemel a Menüben a "Rendszer" kategóriában található Vezérlőközpont, ahol a különböző beállításokat egy helyen, csoportosítva találhatjuk meg:


Két fontos beállítást emelnék itt ki:
  • A laptopokon használt touchpad (értintőtábla) alapértelmezetten nem engedélyezett, ezért csak a görgetés és a jobb klikk működik, a bal klikk nem. Mikor először szembesültem ezzel (még Gnome 2-nél), azt hittem, hogy lefagyott a rendszer, mivel semmilyen kattintásra nem reagált. Később kiderült, mindössze az egérbeállításokat kell megváltoztatni. Ehhez szükségünk lesz egy USB-s egérre, amivel meg tudjuk nyitni a Vezérlőközpontot, és a Hardver kategóriában található Egérbeállításokra kattintunk. A harmadik, "Érintőtábla" fülön tegyünk egy pipát az "Egérkattintások engedélyezése érintőtáblával" opció mellé.

  • Másik probléma a betűk megjelenítésével adódik. Bár ez ízlés dolga, szerintem az alapértelmezett megjelenítési beállítások túl vékony, éles körvonalú betűket eredményeznek (lásd legfelső kép). Ha változtatni szeretnénk ezen, válasszuk a Vezérlőközpont "Személyes" csoportjának "Megjelenés" opcióját. Kattintsunk a "Betűkészletek" fülön a "Részletek" gombra, és a megnyíló beállításoknál állítsuk a "Simítást" "Képponton belülire", a "Hintingnél" pedig az "Enyhét" válasszuk. Ez a két alsó képen látható, véleményem szerint sokkal kellemesebb megjelenítést eredményezi.
További funkciók

A Gnome Shellhez hasonlóan MATE-ben is az Alt + Tab billentyűkombinációval válthatunk a futó alkalmazások között, és az Alt + F2 kombinációval hívhatjuk elő az "Alkalmazás futtatása" párbeszédablakot. A Gnome Shell-lel ellentétben itt automatikus kiegészítési javaslatokat is kapunk.


A MATE-en is rendelkezésünkre állnak ún. munkaterületek. A munkaterület virtuális asztalt jelent: alkalmazásainkat több külön asztalon nyithatjuk meg, ami megkönnyíti az áttekintést. A munkaterületek között a Ctrl + Alt + jobb/bal nyíl billentyűkombinációval válthatunk. Az ablakok a munkaterületek között a Shift + Ctrl + Alt + jobb/bal nyíl billentyűkombinációval mozgathatók. A MATE-ben a munkaterületek száma állandó, azt - sok más dologhoz hasonlóan - a Konfigurációszerkesztőben állíthatjuk be:


Compiz

A Compiz talán a legismertebb linuxos alkalmazás, mely számtalan asztali effektet kínál. Sajnos a Gnome 3-mal már nem kompatibilis, így a Gnome Shellt használóknak le kell mondaniuk róla. Továbbra is használhatjuk azonban a MATE-en! Ehhez nem kell mást tennünk, mint ezt az útmutatót követni.

A Gnome Shellhez hasonlóan a Compiz is hardveres gyorsítást igényel, így régi videókártyákkal és zárt illesztőprogram használata nélkül nem minden esetben működik.

A Compiz beállításkezelőjét a menüből érhetjük el.


Jól látható, hogy a Compizzal igen sok beállítási lehetőségünk van, ha mindet végig akarnánk venni, egy egész fejezetet szentelhetnénk a témának. Élvezetesebb azonban, ha magunk nézegetjük és próbálgatjuk őket, hiszen nem okozhatunk vele semmilyen komoly gondot. A Compizzal kapcsolatosan az interneten (Youtube-on) is rengeteg bemutató videót találunk.

Ha végeztünk az asztali környezetek megismerésével, tekintsük át a rendelkezésünkre álló alkalmazásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése